Mitä ovi tai ikkunaremontti tarkoittaa asukkaalle?

Kun taloyhtiöön tehdään ovi- tai ikkunaremontti se vaikuttaa hetkellisesti jokaisen asukkaan elämään.

Tässä artikkelissa kerromme mitä kaikkea asukkaan kannattaa huomioida, kun remontti on tulossa eteen.

1. Hallitus tekee tilauksen

Taloyhtiön hallitus tekee tilauksen ja päättää tilauksen sisällöstä. Hallitus päättää millaiset ikkunat tai ovet tilataan ja esimerkiksi sen tuleeko kaikkiin ikkunoihin kaihtimet vai tehdäänkö ne jälkiasennuksena asukkaiden toiveiden mukaan.

Usein tilaukseen sisällytetään samalla myös ikkunoiden pesua ja muuta vastaavaa, joten mikäli asukkaalla on näihin asioihin liittyviä toiveita, kannattaa pyrkiä vaikuttamaan päätöksentekoon jo etukäteen, keskustelemalla hallituksen jäsenten kanssa.

2. Remontin tulosta tiedotetaan

Isommissa kohteissa, kuten kerrostaloissa on tapana järjestää asukkaille infotilaisuus, jossa yritys esittäytyy ja käydään läpi asennuksen kulkua. Samalla asukkaat saavat esittää mieltään askarruttavia kysymyksiä.

Näihin infotilaisuuksiin osallistuvat yleensä vain osakkaat, mutta tilaisuudessa jaetaan tarpeellista tietoa myös asunnossa asuvalle vuokralaiselle, joten siihen kannattaa osallistua jos se suinkin on mahdollista.

Infossa kerrotaan esimerkiksi töiden etenemisestä, aikatauluista ja tiedottamisesta sekä asukkaalta odotettavista valmisteluista. Inffossa kerrotaan myös miten asentajat suojaavat ja siivoavat paikkoja ja mitä pitää huomioida. Kaikki tieto jaetaan myös tiedotteina, joko rappukäytäviin tai postiluukkuihin.

3. Remontista laaditaan aikataulut ja turvallisuussuunnitelmat

Työstä laaditaan yleisaikataulu ja kohteeseen tehdään työmaa- ja turvallisuussuunnitelmat. Turvallisuussyistä joitakin kulkureittejä voidaan joutua sulkemaan remontin ajaksi tai remonttialueelle saatetaan rakentaa suojakatoksia.

4. Tiedotteet postilaatikkoon 1-3 päivää ennen asennusta

Viimeinen asuntoihin menevä tiedottaminen tehdään 1-3 päivää ennen asennusta.

5. Asuntoihin mennään aamulla

Asuntoihin mennään aamulla noin kello 8.00 tai sen jälkeen, mutta työmaan järjestely voi alkaa jo kello 7.00

6. Mitä asukkaan tulee tehdä?

Asukkaan tulisi huolehtia ainakin näistä asioista, jotta remontti sujuisi jouhevasti.

  • Asukkaan tulisi järjestää ikkuna/oviaukon eteen tyhjää tilaa ja huolehtia siitä, että kulkureitit ovat vapaana. (Jos kyse on ikkunaremontista, tulisi ikkunalaudat tyhjentää ja verhot irrottaa. Myös alas lasketut valaisimet olisi hyvä ottaa pois. Samalla tyhjennetään myös parveke, jos siellä pitää työskennellä.)
  • Asukkaan tulee poistaa sellaiset johdot ja kaapelit, jotka kulkevat ikkuna/ovirakenteissa.
  • Huonekalut ja elektroniikka pitää suojata pölyltä tai siirtää ne toiseen tilaan. (Asentajilta saa yleensä suojamuovia tätä tarkoitusta varten.)
  • Turvalukko pitää jättää asennuspäivien ajaksi auki.
  • Työntekijöillä on kuvalliset tunnisteet, joten tuntemattomia ei tarvitse päästää asuntoon.
  • Asunnossa viivytään 1-2 päivää, mutta mitään aukkoa ei jätetä yöksi auki. Eli jos ikkuna tai ovi irrotetaan, siihen asennetaan yöksi uusi tuote.
  • Kotieläimet tulisi pitää kytkettynä tai mieluummin hoidossa. (Vaikka ne olisivatkin kilttejä, ne voivat karata, kun ulko-ovesta joudutaan kulkemaan.)

7. Asentajatkin tekevät osansa paikkojen suojaamiseksi

Asentajat suojaavat asennusedustan ja kulkuväylät suojamatoilla. Asennusalueella ja rappukäytävässä tehdään karkea harjasiivous. Joskus urakkaan kuuluu myös ikkunoiden pesu.

8. Viimeinen silaus

Kun tuotteet on asennettu, tehdään ns. itselle luovutus, eli tarkistetaan että kaikki on tehty. Sen jälkeen asukkaille jaetaan asukaspalautekysely, johon voi kirjata ruusut ja risut, sekä ilmoittaa mikäli tuotteissa on jotain vikaa. Viimeistelytöistä sovitaan ja puutteet korjataan, jos sellaisia ilmenee. Mikäli kaihtimet asennetaan asukastilauksina, tehdään myös se vasta muiden töiden valmistuttua.

9. Huomioi myös nämä asiat

Rapatuissa ikkunapielissä esiintyy usein kopoa ja pielet varisevat alas. Näiden kunnostus voi kuulua ikkunaurakkaan, tai sitten taloyhtiö on voinut ottaa niille toisen urakoitsijan. Rappauskorjausten kanssa asunnossa viivytään pidempään kuin 1-2 päivää ja usein rappauskorjausten jälkeen ikkunoihin tulee vielä listoitukset, jotka tullaan tekemään vasta kun rappauskorjaukset on tehty.

Isommissa urakoissa tehdään malliasennus, jotta voidaan varmistua mitoituksesta ja nähdään myös seinärakenteiden sisään, koska rakenteista voi tulla vastaan yllätyksiä jotka pitää huomioida myöhemmin. Tuotteiden mittauksessa kierretään jokainen asunto ja kaikki aukot pyritään mittaamaan. Näistä tiedotetaan ja asukas voi olla kotona tai sitten käydään yleisavaimella.

Lisätietoa ovi- ja ikkunaremonteista

Mikäli tarvitset lisätietoa ovi- tai ikkunaremonttien etenemisestä tai olet kartoittamassa sopivaa toimittajaa, ota yhteyttä meihin. Täältä löytyvät yhteystiedot »